Stravovanie podľa krvných skupín

0 Komentárov

Stravovanie podľa krvných skupín

Prečo krvná skupina vplýva na vstrebávanie živín v našom tele?

Prečo záleží na tom, čo jeme a čo nášmu telu prospieva alebo neprospieva? Ako sme už spomínali v článku venovanom tráveniu, FODMAP resp. candide, všetko so všetkým v našom tele súvisí. Opis porúch trávenia spôsobených FODMAP (porucha štiepenia cukrov Fermentovaných (F), Oligosacharidov (O), Monosacharidov (M) a Olygolov), nám naznačuje, že všetko čo zjeme, sa v žalúdku premieša a rozpúšťa, avšak ku vstrebaniu tejto potravy dochádza v tenkom čreve, kde sa stenou tenkého čreva živiny dostávajú do krvného obehu a následne sú distribuované do celého tela. Práve krvné riečište má nosnú hodnotu a prijíma živiny a ďalej ich spracuje a zužitkuje pre blaho organizmu.

Obrázok: 200degrees, Pixabay

Základné rozdelenie krvných skupín a ich zastúpenie v populácii

Každá krvná skupina je špecifická. Poznáme 4 druhy krvných skupín, a to: A, B, AB a 0. Za najstaršiu krvnú skupinou je považovaná krvná skupina typu A, ďalšie v poradí sú B a 0 a najmladšou je skupina typu AB.

Celosvetovo najrozšírenejšia je skupina typu 0, v slovenskej populácii je najrozšírenejšou krvnou skupinou typ A, je to až 42% obyvateľstva. Potom nasleduje typ krvnej skupiny 0, ktorú má 38% slovenskej populácie, ďalej krvná skupina B – 13% a najmenej je zastúpená krvná skupina je typu AB, je len u 7% populácie. Až 85% populácie Slovenska má RH faktor pozitívny.

 

Čo je to krvná skupina?

Krvná skupina je charakteristikou červených krviniek v tele jedinca, teda sacharidov a bielkovín na ich bunkovej membráne. Krvná skupina je tvorená antigénmi na povrchu červených krviniek. Niektoré antigény sú čisté bielkoviny, iné sú tvorené bielkovinami a polysacharidmi. Neprítomnosť určitých znakov na povrchu červených krviniek môže spôsobovať prirodzenú produkciu protilátok.

Kompatibilita potravy s krvou skupinou je základom pevného zdravia

Je dôležité uvedomiť si, ako veľmi sa typ krvnej skupiny podieľa na spracovaní potravy a živín v našom organizme. Ak dlhodobo prijímame potravu, ktorá neprospieva nášmu telu, narúšame vnútorné prostredie nášho organizmu a poškodzujeme jeho funkcie. Laicky povedané, ako keby by sme tankovali do automobilu s naftovým motorom benzín alebo naopak – a vtedy zadrieme motor.

Jedlo je pre naše telo jediný zdroj živín, pohon, ktorý organizmus potrebuje na to, aby všetko fungovalo, aby všetky tkanivá a orgány boli vyživované správne a dostatočne. A preto JEDLO by malo byť naším liekom a nie LIEKY naším jedlom.

Foto: silviarita, Pixabay

Uvedomením si tejto dôležitej skutočnosti vieme predísť ochoreniam a zbaviť sa liekov, ktoré mnohokrát zaťažujú náš rodinný rozpočet, nehovoriac o tom, že užívanie jedného lieku si väčšinou vyžaduje aj ďalší liek… atď. Buďme uvedomelí, starajme sa o to čo jeme, je to tá najzákladnejšia potreba a zároveň povinnosť, ktorú voči sebe máme. Moje Telo je môj Chrám, v ktorom žijem celý svoj život. Ak sa o telo staráme dobre, nebude nás v starobe obťažovať a obmedzovať. A ako sa hovorí, v zdravom tele je aj zdravý duch!

 

Ak prijímame potravu, ktorá nám svojim chemickým a enzymatickým zložením neprospieva, narúšame svoj vnútorný systém a v tele tak dochádza k rôznym poruchám. Takto vzniknutých ochorení je veľké množstvo, spomeňme rakovinu hrubého čreva, v ktorej je naša krajina jednotka na svete, ďalej sklerózu multiplex a v podstate všetky ochorenia autoimunitného charakteru, ktoré veľmi limitujú chorému život.

 

Poďme sa postupne v ďalších článkoch preto spoločne pozrieť, ako je možné prispôsobiť svoj jedálniček tak, aby sa odrážal od typu základnej životodarnej tekutiny – našej krvnej skupiny. Nejedná sa o žiadne návody na diétny režim, ale o systematický pohľad na stravovací režim pre jednotlivé krvné skupiny. Pozrime sa spoločne na to, čo „áčkam, béčkam, ábéčkam a nulkám“ prospieva, ktoré jedlá sú pre rôzne krvné skupiny osožné, neutrálne a ktoré nevhodné, a čo to znamená.

Nákupný košík
Žiadne produkty v košíku!
Pokračovať v nákupe