Prečo je začiatok marca ideálny čas na pôst

0 Komentárov

Prečo je začiatok marca ideálny čas na pôst

Uplynulý týždeň priniesol záťaž na náš organizmus, ktorá bola spôsobená splnom. V nadchádzajúcom týždni sa nám začína marec a v tomto období bude najviac zaťažený žlčník. Vzhľadom na oba tieto silné vplyvy by sme mali s láskou pristupovať k nášmu tráveniu. Ako sa hovorí: „Nech je jedlo vaším liekom, a nikdy nie inak, pretože ľahko sa môže stať, že vaším jedlom budú lieky“.

Zeleninová polievka je vhodnou voľbou na odľahčenie stravy v pôstnom období. Foto: Jade Aucamp, Unsplash

 

Na čo by sme sa mali zamerať

V tomto týždni by sme sa mali zamerať na ľahké zeleninové polievky, ktoré si môžeme rozmixovať a konzumovať ako hustú výživnú stravu, plnú minerálov a vitamínov. Podľa tradičnej čínskej medicíny sa znížená funkcia žlčníka prejavuje bolesťami veľkých kĺbov (ramená, bedrá, kolená, vonkajšia strana lakťov). Na podporu činnosti žlčníka sa odporúča popíjanie čaju, ktorý obsahuje horčiny, napríklad z púpavyzemežlče a paliny. Dobrú funkciu žlčníka tiež podporuje lecitín a lyžica oleja z ľanových semienok.

Na podporu činnosti žlčníka sa odporúča popíjanie čaju, napríklad z púpavy. Foto: freestocks.org, Pexels.

Začiatok pôstneho obdobia

Je všeobecne známe, že naši predkovia v období po Popolcovej strede začínali s obdobím pôstu, ktorý mal odľahčiť unavený organizmus. Počas zimy ľudia nemali dodatočný prísun vitamínu D, keďže slniečka bolo v tomto ročnom období pomenenej. Pôst, resp. detox alebo po anglicky fasting – to všetko sú rôzne pomenovania pre spôsob odľahčenia záťaže nášho tráviaceho traktu, ktorý sa nám následne odvďačí lepšou imunitou a zvýšenou vitalitou.

Recept na polivku vhodnú pre pôstne obdobie

 

Pórová polievka so zemiakmi a feniklom

Krémová polievka, ktorá je lahodná aj podávaná za studena. Chladená polievka môže byť zmrazená vo vreckách alebo nádobách až tri mesiace. Pred podávaním ju rozmrazte a dôkladne zohrejte.

Počet porcií: 4

Suroviny

1 PL lyžica olivového oleja

2 veľké póry, orezané a nakrájané na plátky

4 šalotky, olúpané a nakrájané na plátky

3 strúčiky cesnaku, olúpané a nakrájané na plátky

2 malé hľuzy feniklu, orezané a nakrájané na plátky

450 g (2 šálky) očistených zemiakov, nakrájaných na malé kúsky

2 lyžičky vegety

720 ml (3 šálky) vody

240 ml (1 šálka) nesladeného sójového mlieka

Morská soľ a čierne korenie na dochutenie

Postup

  1. Na veľkej panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme pór a šalotku so štipkou soli. Jemne za občasného miešania podusíme, kým nezmäknú.
  2. Pridáme cesnak, fenikel a zemiaky a niekoľko minút všetko spolu podusíme.
  3. Pridáme vegetu a vodu, povaríme asi 15 minút (alebo kým nebudú zemiaky mäkké).
  4. Odstavíme z ohňa a prilejeme mlieko. Rozmixujeme dohladka pomocou ponorného mixéra. Ak máme radšej redšiu polievku, pridávame mlieko a vodu podľa potreby. Dochutíme korením a soľou.
  5. Polievku podávame teplú alebo chladenú, pred podávaním ju pokvapkáme sójovou smotanou na zjemnenie, prípadne doplníme krutónmi.

Výživové hodnoty na jednu porciu (371 g): kalórie: 202, tuky: 5,1 g, nasýtené mastné kyseliny: 0,8 g, cukry: 8,9 g, soľ: 0,37 g

Nákupný košík
Žiadne produkty v košíku!
Pokračovať v nákupe