Začiatok biologickej jari

0 Komentárov

Začiatok biologickej jari

 

12.2.2021 sa nám začala biologická jar. Citlivejšie v tomto období budú dva orgány, a to pečeňžlčník. Nie nadarmo naši predkovia kedysi mávali práve v tomto období pôst, čo by sme v jazyku dnešnej doby mohli preložiť ako detox

Začiatok biologickej jari je obdobím, ktoré je vhodné na detox organizmu. Foto: Sean Hayes, Pexels

Čo potrebuje naše telo po zime

Po náročnom období zimy je organizmus vyčerpaný. Telu dochádzajú zásoby vitamínov, ktoré prirodzene načerpalo počas letných mesiacov z čerstvého ovocia, zeleniny, ale aj z dostatku slnečných lúčov.

V tomto období, tesne po zime, naše telo potrebuje zregenerovať, načerpať nové sily a doplniť všetko potrebné. Fungovanie tela na čo najvyšší výkon však môžeme dosiahnuť iba v prípade, že je čisté. Vtedy je totiž pripravené optimálne vstrebávať nové vitamíny a minerály.

Sme súčasťou prírody a preto by sme mali žiť v súlade s princípmi jej fungovania.

Pôst na regeneráciu organizmu

Základné princípy fungovania prírody ovládali naši predkovia akosi podvedome a formou rôznych prísloví, zvykov a tradícií si ich odovzdávali ďalej. Obdobie pôstu bolo známe vedomým vzdaním sa požívania mäsa a alkoholu. V niektorých kultúrach obdobie pôstu trvalo 40 dní, až do začatia Veľkej Noci. Je dôležité pripomínať si tieto zvyklosti, sú totiž prospešné pre náš organizmus aj dnes. Predsa len, sme súčasťou prírody a preto by sme mali žiť v súlade s jej princípmi.

Pôst môže pre každého predstavovať iný spôsob obmedzení, ale v zásade platí, že aj malé úspechy sa rátajú za veľké. Dôležité je vzdať sa aspoň jednej zo svojich nerestí. Už aj to je cesta k zdravšiemu zajtrajšku a naše telo sa nám za to určite poďakuje.

Aj keď hovoríme o začiatku biologickej jari, počasie býva v týchto dňoch ešte chladné a veterné. Vtedy naše telo potešíme, ak prijímame teplú potravu. Na rozprúdenie krvi je vhodné pridávať rôzne korenia. Poslúžiť nám môže zázvorškoricakurkumakoriander alebo čierne koreniekaričili či cesnak. Zahrejú naše vnútro a prehrejú celý organizmus.

Jedlo v tomto období by malo byť pripravené na pare, pošírované alebo varené, aby naše trávenie prebiehalo bez zbytočných záťaží. Foto: Alesia Kozik, Pexels

Čomu sa počas detoxu vyhnúť

Keďže najviac zaťaženými orgánmi v tomto období sú pečeň a žlčník, určite by sa na našom tanieri nemali objaviť ťažké jedlá (vyprážané jedlá, ťažko stráviteľné údeniny a mnohé ďalšie dobroty). Jedlo by malo byť prevažne pripravené na parepošírované alebo varené, aby naše trávenie prebiehalo bez zbytočných záťaží.

O rôznych spôsoboch očisty (v angl. fasting) si povieme viac v ďalšom článku.

Pár tipov na recepty

 

Údené tofu s kari zemiakmi

Toto jedlo vás zahreje a nie je pritom príliš pálivé. Údeného tofu z neho robí výdatné, ale zdravé jedlo.

Počet porcií: 2

Suroviny

500 g nových zemiakov

1½ ČL horčičných semienok

1½ ČL koriandrových semienok

1-2 PL oleja

200 g údeného tofu so sezamom

1 červená cibuľa, nakrájaná na plátky

2 strúčiky cesnaku, drvené

3 cm kúsok čerstvého zázvoru, nastrúhaný

1 vrchovatá ČL kurkumy

2 ČL kari korenia

2 hrste čerstvého špenátu (voliteľné)

Čerstvý koriander na ozdobu (voliteľné)

Postup

 

  1. Nové zemiaky uvaríme alebo dusíme do mäkka. Počas varenia zemiakov na suchej panvici jemne opečieme horčičné a koriandrové semiačka a odložíme ich.
  2. Keď sú zemiaky uvarené, scedíme ich a odstavíme.
  3. Na plytkej panvici do chrumkava opečieme tofu, vyberieme z panvice, potom na nej rozpálime olej a osmažíme cibuľku.
  4. Pridáme cesnak a zázvor a povaríme ich 1 – 2 minúty. Pridáme koreniny a semiačka a povaríme ich ďalších 30 sekúnd, kým sa neuvoľnia arómy.
  5. Primiešame špenát a zemiaky, navrch dáme chrumkavé údené tofu a posypeme koriandrom.

Výživové hodnoty na jednu porciu (469 g): kalórie: 483, sacharidy: 50,2 g, cukry: 5,7 g, tuky: 25,1 g, nasýtené mastné kyseliny: 2,6 g, bielkoviny: 25 g, soľ: 0,16 g.

Tofu s čiernym korením a karfiolovou ryžou

Údené a korenisté – to sú hlavné tóny tohto jedla inšpirovaného Áziou. Ak sa vám množstvo korenia v recepte zdá vysoké, pokojne ho trochu znížte, ale ak bude korenia primálo, stratí sa celosť tohto pokrmu. Podávame s jemne podusenou čerstvou zeleninkou.

Počet porcií: 4

Suroviny

 

1 stredný karfiol, orezaný

400 g extra pevného tofu, scedeného a stlačeného

2 PL kukuričnej múky

1 veľká zelená paprika, zbavená semiačok a nakrájaná na kúsky

1 zväzok jarnej cibuľky, orezaný a nakrájaný na plátky

5 cm kus zázvoru, olúpaný a nakrájaný na tenké rezance

6 strúčikov cesnaku, olúpaných a nakrájaných na plátky

1 červené chilli, nakrájané na plátky

3 PL light sójovej omáčky, plus trošku na marinovanie

3 PL sladkej sójovej omáčky

2 PL tmavej sójovej omáčky

2 PL javorového sirupu

3 PL celého čierneho korenia, nahrubo rozdrviť

1 PL sezamového oleja

2 PL rastlinného masla

Rastlinný olej na vyprážanie

Vločky morskej soli na dochutenie

Postup

  1. Karfiol rozdrobíme na ružičky a rozmixujeme na veľkosť ryžových zrniečok. Preložíme na veľkú panvicu a odstavíme. Tofu nakrájame na 2 cm kocky a vložíme do plytkej misky.
  2. Tofu pokvapkáme trochou light sójovej omáčky a zľahka premiešame. Posypeme kukuričnou múkou a ešte raz zľahka premiešame. Na veľkej panvici rozohrejeme trochu oleja a pridáme tofu. Počas pečenia tofu pravidelne otáčame, kým nie je chrumkavé a opečené zo všetkých strán do zlatista. Vyberieme z panvice na kuchynský obrúsok a odložíme nabok.
  3. Potom panvicu vytrieme kuchynským obrúskom a prilejeme ešte trochu oleja. Na silnom ohni rozohrejeme olej, pridáme zelenú papriku a väčšinu jarnej cibuľky. Opekáme pár minút za stáleho miešania a pridáme zázvor, cesnak a chilli, všetko spolu pár minút restujeme ďalšie 2 minúty. Pridáme omáčky a rozdrvené korenie a necháme 4 minúty prevariť, kým masa nehustne. Omáčku zredukujeme.
  4. Pripravenú panvicu s karfiolom postavíme na silný oheň, pokvapkáme sezamovým olejom a pridáme štipku soli podľa chuti. Za stáleho miešania smažíme 3 minúty a chvíľu povaríme. Počas varenia karfiolu vmiešame maslo do tofu omáčky. Podávame v miskách s tofu omáčkou preliatou cez karfiolovú zmes a dozdobíme trochou jarnej cibuľky.

Výživové hodnoty na jednu porciu (219 g): kalórie 322, tuky 17 g, nasýtené mastné kyseliny 2,7 g, cukry 13g, soľ 4,2g

Vo všetkých receptoch je možné tofu nahradiť za tempeh, seitan, syr halloumi alebo kuracie, či morčacie mäso.

Tieto recepty sú z knihy Vegan everyday cook book, vydalo: Prime Impact events & media 2020

Čomu sa počas detoxu vyhnúť

Keďže najviac zaťaženými orgánmi v tomto období sú pečeň a žlčník, určite by sa na našom tanieri nemali objaviť ťažké jedlá (vyprážané jedlá, ťažko stráviteľné údeniny a mnohé ďalšie dobroty). Jedlo by malo byť prevažne pripravené na parepošírované alebo varené, aby naše trávenie prebiehalo bez zbytočných záťaží.

O rôznych spôsoboch očisty (v angl. fasting) si povieme viac v ďalšom článku.

Pár tipov na recepty

 

Údené tofu s kari zemiakmi

Toto jedlo vás zahreje a nie je pritom príliš pálivé. Údeného tofu z neho robí výdatné, ale zdravé jedlo.

Počet porcií: 2

Suroviny

500 g nových zemiakov

1½ ČL horčičných semienok

1½ ČL koriandrových semienok

1-2 PL oleja

200 g údeného tofu so sezamom

1 červená cibuľa, nakrájaná na plátky

2 strúčiky cesnaku, drvené

3 cm kúsok čerstvého zázvoru, nastrúhaný

1 vrchovatá ČL kurkumy

2 ČL kari korenia

2 hrste čerstvého špenátu (voliteľné)

Čerstvý koriander na ozdobu (voliteľné)

Postup

 

  1. Nové zemiaky uvaríme alebo dusíme do mäkka. Počas varenia zemiakov na suchej panvici jemne opečieme horčičné a koriandrové semiačka a odložíme ich.
  2. Keď sú zemiaky uvarené, scedíme ich a odstavíme.
  3. Na plytkej panvici do chrumkava opečieme tofu, vyberieme z panvice, potom na nej rozpálime olej a osmažíme cibuľku.
  4. Pridáme cesnak a zázvor a povaríme ich 1 – 2 minúty. Pridáme koreniny a semiačka a povaríme ich ďalších 30 sekúnd, kým sa neuvoľnia arómy.
  5. Primiešame špenát a zemiaky, navrch dáme chrumkavé údené tofu a posypeme koriandrom.

Výživové hodnoty na jednu porciu (469 g): kalórie: 483, sacharidy: 50,2 g, cukry: 5,7 g, tuky: 25,1 g, nasýtené mastné kyseliny: 2,6 g, bielkoviny: 25 g, soľ: 0,16 g.

Tofu s čiernym korením a karfiolovou ryžou

Údené a korenisté – to sú hlavné tóny tohto jedla inšpirovaného Áziou. Ak sa vám množstvo korenia v recepte zdá vysoké, pokojne ho trochu znížte, ale ak bude korenia primálo, stratí sa celosť tohto pokrmu. Podávame s jemne podusenou čerstvou zeleninkou.

Počet porcií: 4

Suroviny

 

1 stredný karfiol, orezaný

400 g extra pevného tofu, scedeného a stlačeného

2 PL kukuričnej múky

1 veľká zelená paprika, zbavená semiačok a nakrájaná na kúsky

1 zväzok jarnej cibuľky, orezaný a nakrájaný na plátky

5 cm kus zázvoru, olúpaný a nakrájaný na tenké rezance

6 strúčikov cesnaku, olúpaných a nakrájaných na plátky

1 červené chilli, nakrájané na plátky

3 PL light sójovej omáčky, plus trošku na marinovanie

3 PL sladkej sójovej omáčky

2 PL tmavej sójovej omáčky

2 PL javorového sirupu

3 PL celého čierneho korenia, nahrubo rozdrviť

1 PL sezamového oleja

2 PL rastlinného masla

Rastlinný olej na vyprážanie

Vločky morskej soli na dochutenie

Postup

  1. Karfiol rozdrobíme na ružičky a rozmixujeme na veľkosť ryžových zrniečok. Preložíme na veľkú panvicu a odstavíme. Tofu nakrájame na 2 cm kocky a vložíme do plytkej misky.
  2. Tofu pokvapkáme trochou light sójovej omáčky a zľahka premiešame. Posypeme kukuričnou múkou a ešte raz zľahka premiešame. Na veľkej panvici rozohrejeme trochu oleja a pridáme tofu. Počas pečenia tofu pravidelne otáčame, kým nie je chrumkavé a opečené zo všetkých strán do zlatista. Vyberieme z panvice na kuchynský obrúsok a odložíme nabok.
  3. Potom panvicu vytrieme kuchynským obrúskom a prilejeme ešte trochu oleja. Na silnom ohni rozohrejeme olej, pridáme zelenú papriku a väčšinu jarnej cibuľky. Opekáme pár minút za stáleho miešania a pridáme zázvor, cesnak a chilli, všetko spolu pár minút restujeme ďalšie 2 minúty. Pridáme omáčky a rozdrvené korenie a necháme 4 minúty prevariť, kým masa nehustne. Omáčku zredukujeme.
  4. Pripravenú panvicu s karfiolom postavíme na silný oheň, pokvapkáme sezamovým olejom a pridáme štipku soli podľa chuti. Za stáleho miešania smažíme 3 minúty a chvíľu povaríme. Počas varenia karfiolu vmiešame maslo do tofu omáčky. Podávame v miskách s tofu omáčkou preliatou cez karfiolovú zmes a dozdobíme trochou jarnej cibuľky.

Výživové hodnoty na jednu porciu (219 g): kalórie 322, tuky 17 g, nasýtené mastné kyseliny 2,7 g, cukry 13g, soľ 4,2g

Vo všetkých receptoch je možné tofu nahradiť za tempeh, seitan, syr halloumi alebo kuracie, či morčacie mäso.

Tieto recepty sú z knihy Vegan everyday cook book, vydalo: Prime Impact events & media 2020

Nákupný košík
Žiadne produkty v košíku!
Pokračovať v nákupe